Code Oranje: door Gennep raast d'Ooijevaersbier

De heeren in de kelder van brouwer Vincent Jansen28 nov 2015 | Door Nanne Nicolasen (Bron: De Gelderlander)

Ook Gennep heeft nu zijn eigen bier. Het begon provisorisch in een kelder, maar wordt nu gebrouwen met geavanceerde software.

Het is code oranje in Gennep. Het bier Code Oranje van brouwerij d’Ooijevaer uit het Noord-Limburgse stadje is namelijk behoorlijk populair. De eerste ‘batch’, de eerste lichting van 1.000 liter bier, is al bijna uitverkocht, terwijl zaterdag de officiële presentatie pas plaatsvindt. „Twee derde van de eerste batch Code Oranje werd in een week tijd al verkocht, dus het gaat vrij hard”, vertelt Stephan Könings namens de vriendengroep van zes mannen die d’Ooijevaer oprichtten.

Bijna drie jaar geleden kwamen de speciaalbierliefhebbers in het Nijmeegse Café Jos samen op het idee om bier te brouwen. „Ik was al bezig met van die kleine zelfbouwpakketjes, maar dat smaakt natuurlijk nergens naar. Die avond zeiden we tegen elkaar: we gaan het proberen.” De smaak is voor het zestal het belangrijkste, dat staat volgens hen voor de kwaliteit van het bier. „We waren eigenlijk blij verrast door het eerste brouwsel dat we maakten”, zegt Roy Kamps. „Dat was echt nog provisorisch, hier in de kelder van Vinnie (Vincent Jansen, NN). Nu brouwen we gecontroleerder en komt er zelfs geavanceerde software aan te pas.” Könings: „Code Oranje is niet het eerste bier dat we brouwen, maar wel het eerste dat op de markt wordt gebracht.We hebben nu zo’n zes bieren, maar Code Oranje is volgens ons het meest toegankelijk.”

De eerste 1.000 liter Code Oranje werd, vanwege de grote hoeveelheid, gebrouwen bij stadsbrouwerij De Hemel in Nijmegen en is volgens de mannen een ‘Strong Dark Ale’. Een ‘zwaar bruin biertje met een herfsttintje’. Deze ligt in lijn met de smaak en voorkeuren van de zes. „We onderscheiden ons door bieren te brouwen die wij lekker vinden. De passie die wij voor smaak hebben, willen wij delen”, zegt Bart Schouteten. „We willen geen bieren brouwen waar wij qua smaak niet zelf achter staan”, zegt Könings. De naam Code Oranje dankt het bier aan de onstuimige weersomstandigheden op de dag dat het bier gebrouwen werd. „We stonden naast museum het Petershuis in Gennep onder een partytent in de hevige regen”, zegt Könings. „Eén van ons roerde in de ketel, terwijl vier anderen de stokken van de partytent vasthielden, omdat die anders weg zou waaien. Het KNMI had blijkbaar code oranje voor slecht weer afgekondigd.”