Gennep op de bierkaart met d'Ooijevaer Code Oranje

deheeren5 dec 2015 | Door Journalist Frans Thonen (Bron: Facebook)

Het lekkerste biertje van Gennep en omstreken brouwen! Dat is de drijfveer van zes Gennepenaren die al ruim drie jaar in de brouwketel roeren en met ingrediënten in de weer zijn voor juist dat ene speciale brouwsel. Onlangs verrasten zij bij topslijter Rob Takken in de Gennepse Zandstraat bierdrinkend Noord Limburg met hun eerste ‘grootschalig’ gebrouwen speciaal biertje. d’Ooijevaer Code Oranje heet hun donkerbruine wat zoetig gerstenat dat zowel op fles als op fust verkrijgbaar is.

Zo lang als Stephan Konings, Bart Schouteten, Roy Kamps, Vincent Jansen, Michel Rouschop en Martijn Stevens hebben gewerkt aan het samenstellen van het juiste smaakspectrum van Code Oranje, zo flitsend was de start. Binnen anderhalve week waren er 1000 flessen van dit door de Nijmeegse stadsbrouwer de Hemel gebrouwen d’Ooijevaer biertje verkocht. Een stormachtige start om in de termen van Code Oranje te blijven spreken. Want de naam is ontleend aan het weeralarm dat gold toen er door de gedreven jonge brouwers nog in de buitenlucht hevig in de brouwketel geroerd werd. In hun jacht op het vangen van de beste biersmaken zijn zij niet over een nacht ijs gegaan. Loc’94, Original en 51 zijn eerdere speciaalbiertjes die omrand met een stukje Gennepse geschiedenis door de zes Gennepse huisbrouwers aan de ketel zijn onttrokken. Maar naar eigen zeggen zijn deze nog niet geheel tot wasdom gekomen. Dit in tegenstelling tot Code Oranje. ‘’Dit is ons meest toegankelijke biertje’’, vertelt Stephan Konings. Het bevat 8% alcohol, is donker van kleur en het recept is gebaseerd op een Strong Dark Ale, staat op de wikkel van het flesje te lezen. De smaak is zoetig met een wat eigenwijs karakter, en is naar de verhalen van Stephan te oordelen met liefde en veel passie gemaakt. Kortom een speciaal biertje dat met de ooijevaer als terugkerend beeldmerk een blikvanger is voor Gennep en wat smaak betreft zeker deze plaats als oude bierbrouwersstadje weer een beetje op de kaart zet. Kijk voor meer achtergronden en zielenroerselen van dit Gennepse bierbrouwersgezelschap op hun website www.dooijevaer.nl

Op de foto Het Genneps bierbrouwersgezelschap van d’Ooijevaer (staand vlnr): Vincent Jansen, Bart Schouteten, Michel Rouschop en Stephan Konings, (zittend vlnr): Roy Kamps en Martijn Stevens.